“I try to inspire people to feel raw and strong emotions”
Max Turland

– Sinds zijn 10e is kunstenaar en internationaal model Max Turland al in de weer met zijn schetsboek. Zijn omgeving bleef hem aanmoedigen om zijn werk beschikbaar te stellen aan een breder publiek. Aan het begin van de corona-pandemie was de tijd rijp en begon hij als autodidact met schilderen. Zijn kleurrijke en in omvang grote werk ontstaat meestal in de nacht. Het is een weerspiegeling van zijn gevoel, van alles wat hem raakt en inspireert. Hij exposeert zijn werk nu op TheWeeknd en is daar zelf ook aanwezig.

Ik schilder graag in het donker, omdat mijn emotie dan het puurst is, zonder al te veel impulsen van buitenaf. Vervolgens zie ik bij daglicht pas letterlijk hoe mijn werk uit de verf komt”, aldus de 24-jarige Turland.

 

Elk doek representeert een verhaal. Een streep is een gevoel en een connectie. De kleuren zijn mijn harmonieuze drama. Elk gezicht heeft gevoelens en leven. De geschilderde lichamen hebben euforie en trauma gevoeld. Mijn symbolen vertellen scenario’s en de geschreven teksten hebben geen blad voor de mond. Wat ik maak is mijn representatie van ons tijdperk.

Het tijdperk van chaos, experimenten en vragen. Wie zijn we nou eigenlijk of wat komen wij hier doen als mens? Waarom is de mens mens? Als alles oneindig en tijdloos is zou ons bestaan geen nut hebben. Toch gedragen wij ons alsof wij een functie hebben in ons leven. Deze gedragingen komen voort uit gevoelens en gedachtes die wij als individu ervaren. Als tijdloosheid en oneindigheid daadwerkelijk bestaat wat is dan de rede voor onze gevoelens en gedachtes?

 

Het belangrijkste aspect van mijn kunst is om je open te stellen voor vragen. Vragen hebben niet altijd een mening maar zijn wel nodig om een mening te vormen. In chaotische tijden moeten wij elkaar als mens juist vragen kunnen stellen zonder veroordeling van de vraag. Veroordeling van een vraag is een probleem aangezien het een afstand creëert tussen mensen. Afstand tussen mensen die elkaar nu niet begrijpen maar elkaar later wel willen begrijpen.