Authentieke

retro-motorfietsen

– Het oudste motormerk dat tot op de dag van vandaag nog altijd in productie is. De eerste motorfiets rolde in 1901 van de band. Het productassortiment bestaat uit een aantal authentieke retro-motorfietsen die volledig modern zijn ontworpen en je toch visueel terug in de tijd brengen. Het productassortiment strekt zich uit van 350cc enkele tot 650cc luchtgekoelde dubbele motoren. Ze bieden een scala aan originele fabrikantaccessoires, een community voor ruiterclubs in alle landen waarin ze aanwezig zijn en merkgerichte evenementen.

Enkele hoogtepunten uit de historie van Royal Enfield:

1901
De eerste Royal Enfield motorfiets wordt geproduceerd. Ontworpen door Bob Walker Smith en de Fransman Jules Gobiet en gelanceerd op de Stanley Cycle Show in Londen. De 1 1/2 pk motor is voor het balhoofd gemonteerd en het achterwiel wordt aangedreven door een lange riem van ongelooide huid.

1939-1945
Royal Enfield produceert tijdens de Tweede Wereldoorlog grote hoeveelheden militaire motorfietsen, fietsen, generatoren en luchtdoel-artilleriewapens. Het meest iconische model is de 125 cc Airborne-motorfiets, ook wel ‘Vliegende Vlo’ genaamd. Deze 126 cc tweetakt motorfiets wordt in een speciaal framewerk aan een parachute gehangen en kan hiermee door parachutisten achter de vijandige linies ingezet worden.

1997
Veertig Royal Enfield-motorfietsen beklimmen de Khardung La, ‘s werelds hoogste, voor gemotoriseerde voertuigen berijdbare bergpas. Hiermee schept het merk een precedent voor heroïsch avontuur over de moeilijkst begaanbare plekken op aarde. Tevens vormt deze epische trip een blauwdruk voor de jaarlijkse Himalayan Odyssey ride.

2016
Royal Enfield verbreedt de horizon met de Himalayan, de eerste Adventure-motorfiets van het merk. Met zijn lange veerwegen en een compleet nieuw 411 cc motorblok met bovenliggende nokkenas, is deze alleskunner ontworpen als ideale tool op ieder (of geen) wegdek voor avontuurlijke rijders.

2018
Cayla Riva, een 18-jarige coureur uit Californië, zet tijdens de Speed Week op de zoutvlakten van Bonneville een nieuw snelheidsrecord op haar naam. Haar Continental GT haalt 157,053 mijl per uur (= 252,752 km/u) en is speciaal voor Bonneville geprepareerd met S&S Cycle tuningcomponenten en een Harris Performance frame.

2019
Een team van elf Indiase leger- en Royal Enfield-rijders beklommen de 5.540 meter hoge Karakorampas op de Himalaya, ondanks verraderlijke sneeuw, ijs en temperaturen van -30°. Het is de eerste keer dat de pas per motorfiets werd bereikt. De Bullet Trials Works Replica 500 wordt gelanceerd als een eerbetoon aan Johnny Brittain’s onoverwinnelijke trial motoren uit de jaren 1950.

2021
Royal Enfield viert 120 jaar “Pure Motorcycling“